Goedkoper en duurzamer sociaal wonen dankzij het IVBO-warmtenet

Als kersverse voorzitter van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting mocht ik vandaag een protocolovereenkomst tussen IVBO en de huisvestingsmaatschappij aankondigen om in de wijk Duivekete een eerste sociale woonwijk op het warmtenet van IVBO aan te sluiten. De bouw van een nieuw lokaal warmtenet past in het klimaatplan van Stad Brugge. Voor IVBO is het een verdere optimalisatie van haar energie-efficiëntie en een extra bijdrage aan de ecologische doelstellingen. Het warmtenet staat garant voor een duurzaam en goedkoper energieverbruik voor de sociale huurders.

 

Afvalintercommunale IVBO zal in Brugge een nieuw warmtenet aanleggen om twee nieuwe woonwijken langs de Blankenbergse Steenweg van duurzame warmte te voorzien. Op deze plaats wordt geen aardgasnet meer aangelegd, maar een lokaal warmtenet op lage temperatuur. In deze woonwijken zal er door de levering van groene warmte een geschatte besparing zijn van 160 ton CO2 uitstoot per jaar. De bouw van een nieuw lokaal warmtenet past in het klimaatplan van Stad Brugge. Voor IVBO is het een verdere optimalisatie van haar energie-efficiëntie en een extra bijdrage aan de ecologische doelstellingen, dit aan financiële voorwaarden waar alle partners en gebruikers beter van worden.

De eerste woonwijk die aangesloten wordt is de nieuwe wijk Duivekeet. Hier plant de Brugse Maatschappij van Huisvesting de bouw van een sociale woonwijk bestaande uit 8 koppelwoningen, 14 eengezinswoningen en 4 appartementen van elk 15 wooneenheden. 90 gezinnen zullen dus door het warmtenet worden bediend. Elke woning zal een eigen afnamestation krijgen, niet groter dan een gasbrander. En voor de gezinnen zijn de voordelen legio: het warmtenet is betrouwbaar, vergt weinig onderhoud, er is geen keuring nodig en, last but not least, het is altijd het goedkoopste aanbod op de energiemarkt. De Brugse Huisvestingsmaatschappij is hiermee één van de pioniers. Ook de Mandel in Roeselare heeft in haar patrimonium woningen die aangesloten zijn op het warmtenet. De Mandel nam deze woningen over van een private ontwikkelaar. Eigenlijk is de Brugse Maatschappij voor huisvesting dus de eerste sociale huisvestingsmaatschappij die in een eigen nieuwbouwproject woningen aansluit op het warmtenet. Het initiatief bewijst dat duurzaamheid en betaalbaarheid, ook in de sociale huisvesting, hand in hand gaan.

In het aangrenzende project Blauwe Torenpoort plant Woningbouw Blomme vervolgens een 48 eengezinswoningen en een appartement van 28 wooneenheden, die eveneens op het warmtenet aangesloten worden.

IVBO baat reeds sinds 1982 een warmtenet in Brugge uit. Dit warmtenet bevat 15 km ondergrondse buizen en voorziet diverse bedrijven, residentiële appartementen en publieke instellingen zoals het AZ St-Jan en het Penitentiair Centrum van warmte voor zeer diverse toepassingen. In totaal werd reeds voor 1.000.000 MWh warmte aan diverse klanten geleverd.

In het warmtenet zet IVBO de warmte uit de verbranding van huishoudelijk afval om naar energie waarmee water tot 125 graden Celsius verhit wordt. Het warm water wordt via een ondergronds warmtenetwerk vervoerd tot bij de afnemers. Nadat de klant de warmte via een warmtewisselaar afgenomen heeft, keert het koudere water via een tweede buis (retourleiding) terug naar de centrale. Daar verwarmen we het opnieuw.

Beide nieuwe projecten liggen langs het bestaande warmtenet. Een aansluiting voor een distributie warmtenet in de wijken was dus meer dan evident. Gezien het bestaande net na afname van de bestaande klanten nog voldoende warm is, voeden we de nieuwe wijk via een tussenstation op de retourleiding van het bestaande net. Het warmtenet in de wijk is een laag temperatuur net van rond de 60 à 70°C. Na het tussenstation vertrekken er verschillende kringen in de wijk. In totaal zullen we 1.500 meter leiding aanleggen. Het tussenstation heeft een back-up aansluiting voor het geval het hoofdnet niet in de warmte zou kunnen voorzien. De leidingen zijn goed geïsoleerd waardoor het warmteverlies beperkt blijft. In elke woning voorziet IVBO een individueel afnamestation met eigen energiemeter. Elke gebruiker krijgt zo zijn individuele transparante rekening.

IVBO heeft nog verdere toekomstplannen voor het warmtenet. Het bestaande net is nu 35 jaar in gebruik. In de directe omgeving van het warmtenet zijn er verschillende nieuwe projecten gepland. Bij de aanleg van het nieuwe warmtenet behouden we de aansluitingen bij de bestaande klanten en stemmen we het nieuwe tracé af op deze nieuwe ontwikkelingen.

In de buurt van het warmtenet liggen nogal wat sociale woonwijken of worden er nieuwe gepland. De Brugse Maatschappij voor Huisvesting wil in overleg met IVBO verder onderzoeken of we bestaande sociale woonwijken in ons patrimonium en bijkomende nieuwbouwprojecten in de toekomst op het warmtenet kunnen aansluiten.

Een warmtenet voor Duivekete 12 mei 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: